torsdag 7. februar 2013

Rå salsa!


Chili er en fascinerende frukt. Ja, det er til og med en frukt. Virkestoffet capsaicin er det som gjør at den blir så sterk. Det finnes i varierende grad i de rundt 200 chiliartene, og er sterkest konsentrert i det hvite området rundt frøene (som er grunnen til at man blir anbefalt å fjerne frøene for å minske sterkheten til chilien. Frøene produserer faktisk ikke capsaicin selv.). Chili har en sterkt varmende effekt, noe man fort merker om man tar en bit. Sirkulasjonen i kroppen øker, pusten blir raskere, hjertet banker og svetten bryter fram. For ikke å snakke om at det brenner i munnen og halsen. Husk at det ikke lønner seg å drikke vann dersom du har fått i deg for sterk chili. Vannet bidrar til å spre oljen fra chilien rundt i munnen, så brannen slukkes ikke fortere, for å si det sånn. Spis heller noe tørt og søtt, f.eks brød, og så kan du drikke vann etterpå. Eller om du har tilgang på det, drikk melk! Capsaicin binder seg til fett, og da er det bra med et glass melk, ettersom stoffet da vil binde seg til melkefettet (mao oppløses) og ikke lenger ha noen effekt. 

Chili innvirker på flere prosesser i kroppen, deriblant produksjonen av magesyre. Dette fører til blant annet økning i fordøyelsesprosessen, samt at både chilien og magesyra er med på å bryte ned bakterier. Derfor kan chili være effektivt for å hindre utrbrudd av visse bakterielle sykdommer, f.eks matforgiftning. Visste du også at på grunn av den sirkulasjonsøkende effekten har capsaicin også en smertestillende virkning, samt at den kan være kjempefin mot såre muskler? Da gjelder det selvsagt å bruke kremer og omslag laget spesielt for dette, for å smøre en chilibit rett på huden vet jeg ikke om jeg ville gjort...

Vidunderfrukt med spark i!

Men, nå ror jeg meg vekk i naturens fascinerende verden. Til dagens oppskrift! Denne salsaen er kjempegod, både til taco og pizza, eller på en enkel brødskive med ost. Og så så enkel å lage! Bare hakk og bland. Og litt sil. 
Sterkheten kan du regulere selv med mengde og type chili. 

Til en bolle trenger du:
1 løk
1 boks tomater
2 tomater
1/2 chili (jeg brukte 'vanlig' rød fra butikken, men her kan du bruke så sterk chili du ønsker)
1 ts spisskummen
2 ss finhakket koriander (jeg hadde bare tørket, og det fungerte fint. Knus den litt med fingrene mens du drysser oppi så smaken frigjøres lettere)
1/2 kinesisk hvitløk, evt 2-3 hvitløksfedd
2 ss olje
saften fra en lime
salt etter smak 

Finhakk løken.
Boksen med tomater åpnes og saften siles vekk. De to tomatene skjæres først i fire så kjernen kan skjæres ut. Etter kjernen er tatt ut kuttes tomaten i små biter. Bland alle tomater og løk i en bolle. Hvitløken skrelles og presses oppi tomatblandingen. 

Splitt chilien på langs og skrap ut frøene og det hvite rundt. Den utskrapede delen av chilien skal du ikke bruke, med mindre du har brannslukkingsapparat lett tilgjengelig. Finhakk chilien og ha den oppi bollen. Rør inn oljen. Tilsett så spisskummen, finhakket koriander og limesaften. TIl slutt salter du blandingen litt og setter den i kjøleskapet en times tid så smakene får satt seg. 

Jeg hadde ikke limesaft, men det gikk fint likevel! 

Løken kan også blankes i oljen sammen med chili og hvitløk, for en litt mildere og rundere smak. Jeg derimot liker kraftig smak på salsaen og valgte å ha alt rått :)  


Oh my, what a hottie :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar