fredag 15. mars 2013

Surdeig, grunnoppskrift

Å sette surdeig er veldig enkelt, men det krever planlegging av bakingen. Mao, skal du lage surdeigsbrød må du beregne fem dager fra du setter startkulturen til du kan bake. Men har du først en surdeigskultur kan du oppbevare den nesten ubegrenset i kjøleskapet, så lenge du gir den litt "mat". En genial måte å bake på, uten gjær, og veldig enkelt, tross alt. Og så gir det fantastiske brød med god smak og herlige, luftige skiver.

Det hele starter veldig enkelt.

Dag 1:
5 dl lunkent vann
500 g sammalt rug, fin
2 ss havsalt

Bland det hele sammen, dekk bollen med plast og sett i romtemperatur til neste dag.

Dag 2:
5 dl lunkent vann
500 g sammalt rug, fin
150 g deig fra dag 1 (kast resten)

Bland alt sammen, dekk bollen med plast og sett i romtemperatur til neste dag.

Dag 3:
Nå bør du begynne å se at noe skjer i bollen, og at det begynner å heve. Hvis det ikke er antydning til gjæring må du starte på nytt med en ny kultur.

5 dl kaldt vann
500 g sammalt rug, fin
1 ss havsalt
100 g deig fra dag 2 (kast resten)

Bland alt sammen, dekk bollen med plast og sett i romtemperatur til neste dag.

Dag 4:
5 dl kaldt vann
500 g sammalt rug, fin
1 ss havsalt
100 g deig fra dag 3 (kast resten)

Bland alt sammen, dekk bollen med plast og sett på det varmeste stedet i kjøleskapet til neste dag. Har du en kald kjeller kan den også fint stå der.

Dag 5:
Bakedag!
Prøv ulike surdeigsoppskrifter og finn en favoritt :)

Surdeig oppbevares i et syltetøyglass med hull i lokket, så den får litt luft. Ideelt sett bør surdeigen brukes minst en gang i måneden.
Når du skal bake lar du 100 g bli igjen i glasset. Dagen før du skal bake gjentar du steget for dag 4, så har du surdeig klart igjen til neste dag.

Hvis surdeigen blir stående lenge uten å brukes kan du tilsette litt fin sammalt rug og litt vann som "mat". En surdeig som blir tatt godt vare på kan ha en levetid på flere år!

Husk også at når du baker med surdeig så er det deigen som bestemmer hevetiden, ikke oppskriften. Hvor fort og godt deigen hever avhenger av livet i surdeigen, og det er viktig å ha god tid og lære deigen å kjenne hvis du vil ha gode brød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar