onsdag 11. september 2013

Yoghurt

Yoghurt er noe de fleste liker, i en eller annen form og smak. Hvorfor ikke lage din helt egen, personlige yoghurt? Uten tilsetninger, med så mye eller lite sukker du ønsker, og med akkurat den smaken du liker?

Dette er supert å lage på kveldstid, så har du fersk, ferdig yoghurt til frokost. Mmmm!

Yoghurt med kiwi og nøtter - nammenam og supersunt!

Du skal i alle fall få oppskriften av meg nå, det hele er veldig, veldig enkelt.

5 dl melk
1 ss yoghurt naturell

Hvis du ønsker kan du tilsette litt søtt eller litt vanilje i melken, eller du kan smakssette yoghurten når den er ferdig.

Ha melken i en kasserolle. Varm opp nesten til kokepunktet, sånn at den står og syder. Her skal den stå og godgjøre seg i 20 minutter. Nå blir den mottagelig for melkesyrekulturen som er i yoghurten.

Sett så et lokk på kjelen og la den stå og avkjøle seg til melken er lunken. Da har du i yoghurten, og visper den forsiktig inn. Vær obs på at det kan ha svidd seg litt i bunnen, så du ikke skraper vispen nedi og risikerer brune flekker i yoghurten din.

Hvis du har dårlig tid kan du også gi melken et oppkok, og så la den kjøle seg ned. Det er uansett viktig at melken ikke er for varm når du har i yoghurten, så ikke melkesyrekulturen blir ødelagt.

Når det er ferdig vispet sammen pakker du gryte og lokk inn i et stort håndkle, et pledd eller en dyne, og setter det lunt i 6-8 timer, til yoghurten har blitt stiv.



Bruker du skummetmelk eller lettmelk bør yoghurten siles, for å få ut vannet. Ta en vanlig sil og sett et kaffefilter oppi. Hell så yoghurtmassen oppi og la den stå en stund til vannet har rent av.

Den ferdige yoghurten has på glass og oppbevares i kjøleskapet i 1-2 uker. Hvis den ikke blir spist opp først :)

Tips: Spar på en spiseskje yoghurt til neste gang du skal lage!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar