søndag 29. september 2013

Fiskegrateng

Fiskegrateng er en ypperlig måte å 'kvitte seg' med restefisk fra tidligere måltider. Stort sett alt av fisk kan brukes i fiskegrateng, den er veldig takknemlig i så måte. Og så er det så enkelt å lage, at det nesten skulle vært forbudt å kjøpe frossen grateng på butikken. I tillegg er det uendelig mye bedre!



En fiskegrateng kan lages så mild eller smakfull som du ønsker. For en mild versjon kan du bruke vanlig, hvit saus, og mild ost. For en mer smakfull versjon kan du ha f.eks sennep og hvitløk i sausen, eller hva med litt chili, og blande i oster som jarlsberg, cheddar, parmesan eller lignende.
Jeg har valgt å tilsette bacon, samt ekstra krydder i sausen, ettersom jeg har en familie som liker mat med smak i. Men kryddermengde og -type bestemmer du selv, ettersom hva du liker. Vanlig hvit saus består bare av smør, mel og melk. Når det brukes i fiskegrateng trengs også egg. Resten kan du tilsette etter egne ønsker. Målene er cirkamål, for alt kan lages uten målebeger her.

Bildene mine er ikke så heldige, og jeg har laget en større porsjon enn det jeg skriver opp her. Dette vil holde til ca 4 porsjoner, avhengig av hvor matglade de er og hva du serverer ved siden av.

Til selve formen trenger du:
ca 400 g ferdig kokt fisk i biter
ca 2 dl makaroni - ferdig kokt (al dente)
ca 100 g bacon i terninger - ferdig stekt (kan sløyfes)

Til sausen trenger du:
3 ss smør
5 ss hvetemel
4 dl melk
1 god ss dijonsennep
1/2 ts muskat
1 ts tørket løkpulver
1 ts hvitløkspulver
Salt og hvit pepper etter smak
1/2 ts chili
1/2 ts tørket ingefær
3 egg
2 dl revet ost

Strøkavring til å ha på toppen.

Dagens hovedingredienser

Smelt smøret i en gryte på middels varme. Rør så inn hvetemelet med en visp. Når det har formet seg i klumper begynner du å spe med melk. La det koke opp og tykne mellom hver gang du tilsetter melk, og rør hele tiden. Hvis ikke svir det seg fort. Det er aller greiest å bruke visp her, så du enkelt får ut alle klumpene i sausen.

 
 Rør og rør, og spe med melk.

Når all melken er tilsatt lar du det småputre litt. Blir det for tykt tilsetter du mer melk. Når du er fornøyd med konsistensen tilsetter du krydderet og sennepen. Rør så inn eggene, ett og ett. Til slutt tilsetter du osten. Jeg har brukt cheddar og parmesan i dag. Det gir kjempegod smak! Husk å spare litt ost til å strø på toppen til slutt. Ta gryta av platen når det er ferdig, så det ikke svir seg.

Ferdig saus med masse god smak

Nå har du i fisken og makaronien og vender det forsiktig inn. Rører du kraftig nå kan fisken løse seg opp i småbiter.
Hell det hele opp i en ildfast form. Strø det siste av osten på toppen, og avslutt med et godt lag strøkavring.

 Før steking

Ferdig!

Stek i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca 30 minutter. Når toppen er sprø er gratengen ferdig. Server med friske grønnsaker til.

Bildet yter ingen rettferdighet. Dette er nydelig!

Vi er veldig glade i plukkefat, eller strimlete grønnsaker servert på fat; innbydende og man kan plukke som man vil og ønsker. Barna her spiser masse grønnsaker på den måten, og de voksne også. Stor suksess til måltidene!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar