fredag 20. september 2013

Verdens beste fiskekaker

Virkelig - verdens beste! Og det kommer fra en som i utgangspunktet ikke liker fisk, med mindre det er sushi eller rakfisk. Sær skal man være ;)
I tillegg til å være verdens beste oppskrift er den også fryktelig enkel. Helt fantastisk for en rask og sunn middag. Og jeg har fått den av en ekte nordlending. Dette er altså fiskekaker fra selveste Nord-Norge. Lett modifisert av undertegnede.



Til 10-12 fiskekaker trenger du:
1 pakke (ca 400 g) frossen fisk av typen sei, torsk, etc. Rene fileter.
1 stor løk
1 ss mel eller potetmel for en glutenfri versjon
1/2 ts revet muskat
Salt og pepper etter smak
Litt bacon i terninger - kan fint sløyfes for et vegetarvennlig versjon
For en mildere smak kan du tilsette 1-2 dl melk, men det er ikke påkrevd.

Begynn med å la fisken tine nesten helt. Enten på kjøkkenbenken eller i vannbad. Det er bare fint om det er en liten frossen kjerne igjen. Hakk løken i store biter. Putt fisk og løk i foodprocessor sammen med mel eller potetmel og krydre godt med salt og pepper.
Kjør det hele sammen en god stund. Stopp innimellom og skrap ned fra sidene. Dette blir seende ut nesten som en tykk grøt. Det fine nå er at alle fibrene i fisken blir kuttet, og konsistensen blir nesten som en medisterkake, noe som er godt nytt for oss fiskeskeptikere som vanligvis sitter og piller i filetene. Sett til side mens du ordner med baconet (evt kan du være lur og steke baconet mens fisken tiner, så sparer du tid).




Skjær baconet i terninger. Du kan bruke skivet bacon eller skjære selv fra en bit. Eller bruke ferdigternet, om du foretrekker det.



Stek det lett i en panne, så det ikke er rått når du har det i fiskefarsen. Hell alt fra stekepannen oppi bollen og rør det sammen.


Bruk så to skjeer og sett topper med fiskefarse i stekepannen. Klapp de lett sammen så de blir litt fastere og stek på middels høy varme til du får god stekeskorpe. Snu og stek tilsvarende på andre siden til de er gjennomstekte.




Det er lurt å ikke ha mere enn 5-6 stykker i pannen samtidig, så du slipper å dulte borti og risikere å ødelegge fiskekakene når du snur og vender de. Jeg hadde 7, og det ble litt mye. En ble ødelagt og fikk æren av å være testkake (den gikk ned på høykant). De ferdigstekte kakene kan du sette på en tallerken inni stekeovnen på en 70-80 grader så de holder seg varme.
Server med ønsket tilbehør - her ble det mannens hvitløksstekte poteter og brokkolitopper, med friske grønnsaker til.



Dette smaker virkelig knallgodt. Og det smaker masse! Farvel til dampet fisk med gulrøtter og smeltet smør. Fra nå av blir det fiskekaker. En god smak av løk og god fisk, og bacon selvsagt, dersom du velger å ha dette i. Jeg lagde noen med og noen uten, og må si at jeg har like stor sans for begge deler. Smaken er rett og slett så god at selv en fiskeskeptiker som meg forsyner seg to ganger. Mannen også klappet seg på magen og proklamerte som pappaen til Emil: "D'e gøtt det!" Junior sa ikke så mye, men spiste til gjengjeld fire fiskekaker.

Evt rester (hvis du er så heldig å ha noen) er knallgodt å ha med seg til lunsj dagen etter, sammen med noen piccolotomater, sukkererter og agurkstaver :)
Jeg har fått veldig sansen for miniatyrgrønnsakene, altså snackutgavene av paprika, gulrot og agurk, piccolotomater og sukkererter. Og heldigvis faller det i smak hos resten av familien også. Så vi lager ofte grønnsaksfat som tilbehør til middag, og det er populært hos store og små :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar