mandag 16. september 2013

Gresskarsuppe med appelsin og chili

Nå er det høst. Det merkes i luften, det merkes på naturen, og ikke minst merkes det på grønnsakene. Nå kommer alle de gode, smakfulle grønnsakene som har fått kose seg i norsk sommersol.
Og så kommer gresskarene. En ganske så ukjent delikatesse for mange nordmenn, men vel verdt en smak! Har du først fått sansen for gresskar, så blir du ikke avvent så lett :)

I dag passer det bra med gresskarsuppe, siden det er høst og kjøttfri mandag. Gresskarsuppe er en mektig, frisk og litt sterk suppe. Det er mange smaker, og alle passer sammen i en nydelig harmoni. Jeg har prøvd å komme fram til en suppe som jeg smakte i Berlin en gang, som var laget med appelsin og noe jeg går ut i fra var cayennepepper. Appelsinen gir den mektige suppen et friskt kick, og passer veldig godt. Men jeg har brukt chili i stedet for cayennepepper, for å få et lite ekstra sting på suppen. Det gjør virkelig godt, og varmer enda bedre, nå som det begynner å bli litt ruskete.


Jeg har aldri tatt i et gresskar før. Det bør kanskje nevnes. Men jeg har alltid hatt lyst til å bli kjent med denne fascinerende frukten, eller bæret, som det vel faktisk er. Og visst er de fine!


Og sterke, fine farger inni også :) Men vær forberedt på en treningsøkt når du skal skjære opp et gresskar. Det er tunge saker!


Til en suppekjele (ca 3 liter) trenger du:

1 løk, halvet og skåret i tynne skiver
2 ss olivenolje
1 kg gresskar, skrelt og uten frø, i biter
1,5 l grønnsaksbuljong
2 ss tomatpuré
2 kanelstenger
1/2 ts revet muskat
1-2 ts paprikapulver
1/4 ts chilipulver (her må du smake deg fram ettersom det er så mange forskjellige typer og styrker)
Saften av en appelsin
Revet skall av en appelsin
salt og pepper etter smak
1 god ss creme fraiche (kan sløyfes)

Creme fraiche til servering

Blank løken i oljen. Tilsett gresskar, buljong, tomatpure og krydder. La det koke opp og småputre i 20-30 min til gresskaret er helt mørt. Det ser snålt ut; rød suppe med gule biter, men bare kjenn på alle duftene som kommer fra gryta! Dette blir knallgodt, jeg lover :)




Når gresskaret er mørt fisker du ut kanelstengene. Så kjører du alt glatt med en stavmikser. Sett gryta tilbake på platen og ha i appelsinsaft og skall. Rør det inn og la det stå og godgjøre seg litt mens du smaker til med salt og pepper, og evt supplerer med mer av det andre krydderet dersom du synes det er noe som mangler. Så rører du til slutt inn en god spiseskje creme fraiche. Dette hever virkelig smaken (som Tine lover).



Serveres til sultne gjester, gjerne med gratinert toast på siden. Ha gjerne også en liten klatt med creme fraiche i bollen med suppe, det gjør seg virkelig.



For en helt vegansk versjon kan creme fraiche kuttes ut. Husk også å bruke økologisk appelsin, hvis mulig, når skallet skal være med.
Frøene fra gresskaret er kjempegode å riste i ovn, oppskrift følger :)

Bon apetit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar