søndag 20. oktober 2013

Sunn sjokolade!

Sjokolade er kvinnens beste venn, i alle fall føles det sånn innimellom. Men det skumle med sjokoladen er at den er så usunn.

Likevel, i utgangspunktet er faktisk sjokolade sunt. Eller for å si det rett, kakaofrukten er sunn, faktisk så sunn at den regnes som en superfood. Så det burde ikke være umulig å lage sunn sjokolade da, skulle man tro?

Sunn sjokolade er faktisk mulig! 
Godt er det og :)

Økosjokolade har laget et kjempefint konsept med nettbutikk, info og oppskrifter. Har du ikke kikket innom der bør du absolutt gjøre det! Dette er fristelser på høyt nivå, og jammen er det ikke sunn sjokolade de lager! Jeg har prøvd flere av oppskriftene deres, og det er veldig mye godt. Men det beste er å eksperimentere på egenhånd, etter min mening.

Husk at du trenger egentlig ingen oppskrift for å lage sjokolade. Det viktigste er at forholdet mellom kakao og kakaobønner blir rett for din smak, utover det kan du eksperimentere som du vil med søtt, krydder, melk og tilsetninger som tørket frukt, nøtter, eller kanskje lakrisbiter?

Sjokoladen blir i utgangspunktet veldig mørk, men husk at du kan tilsette melk eller melkepulver for å gjøre den lysere. Økosjokolade selger økologisk rismelkpulver som smaker godt, eller så kan du kjøpe økologisk melkepulver på iherb.com. Er du ikke så nøye på at det skal være økologisk får du vikingmelkpulver på butikken.

Du kan selvsagt tilsette vanlig melk eller fløte også, men husk at du må tilsette det før du smelter kakaoen. Alt flytende som tilsettes etter at det har smeltet vil føre til at det korner seg og klumper seg.

Nå har jeg vel skravlet nok, og det er på tide å komme med en oppskrift. Her er basisen, starten, som jeg har lånt fra sidene til økosjokolade. Jeg er ikke supernøyaktig på målene her, for det er ved å være litt unøyaktig at man plutselig finner en fantastisk smaksvariant. Det er i alle fall sånn jeg tenker ;)

100 g kakaomasse
50 g kakaosmør

Sånn ca ;) 

Dette er kun grunnforholdet mellom kakao og kakaosmør, som ideelt sett bør være 2:1. Eller kanskje du finner et annet forhold du liker bedre? Her er det ingen fasit :)
Det neste er å få på plass søtning, så ikke sjokoladen blir bitter. Her har alle forskjellige terskler for hva de liker. Økosjokolade foreslår 50 g yaconsirup. Eller du kan bruke sukrin, stevia, bjørkesøt eller selvsagt sukker om du vil det. Det viktigste er at du uansett smaker på sjokoladen underveis (det bør vel ikke by på problemer ;) ) så du vet at den smaker rett før du ha den i formen.

Smelt alltid kakaoen i vannbad. Da smeltes den skånsomt og bevarer alle næringsstoffene. Kakao har lavt smeltepunkt og trenger ikke lang tid på å bli helt flytende hvis du deler massen i passende biter . Temperering av sjokolade foregår ved 40 grader, og gjør at sjokoladen får fin konsistens og glans.
Regelen er: Tilsett alt flytende før du smelter kakaoen, og alt tørt etter at det har smeltet. Bruk gjerne en liten visp for å unngå klumper.


Kakaomasse, kakaosmør og yaconsirup.
Nå skal det smeltes!

Så nå har vi kommet til krydder og smakstilsetninger. Og her vil jeg bare si: Prøv deg fram! Det er utrolig mye som kan bli godt i sjokolade: Kanel, ingefær, chili, honning, appelsinjuice, sitrusskall... Fantasien er det eneste som setter grenser. Begynn med litt og smak deg fram til du har fått smaken du ønsker på sjokoladen din.

Ha gjerne i hakkede nøtter, tørket frukt, knuste kjeksbiter eller noe annet snadder.

Jeg lager litt på lykke og fromme hver gang. Men denne gangen kan jeg skrive ned hva jeg bruker, som et forslag. Jeg liker sjokoladen min mørk, og prøver å få den litt lik 70% sjokoladen til Freia.

100 g kakaomasse
50 g kakaosmør
1 ts vanilje (hvis du bruker ekstrakt, husk å ha det oppi før du smelter sjokoladen)
50 g yaconsirup
2 ts kokosblomstmelis (du kan også bruke sukkeret, men det bør knuses med f.eks baksiden av en teskje for å bli finest mulig)
1 ts bjørkesøt (knust)
2 ss melkepulver

Rør inn søtninger og melkepulver i den smeltede sjokoladen litt etter litt. Jeg synes det er godt å la blandingen stå litt i vannbadet når den er ferdig, og så vispe den godt opp. Skift ut vannet ved behov, men husk å ikke la det komme en eneste dråpe vann i sjokoladeblandingen!

Smak på den ferdige sjokoladen før du heller den i formen, så du vet at det blir akkurat rett for deg. Og så du vet akkurat hva du har å glede deg til når det blir ferdig :)



Junior fikk smake, og det ble stor stas og ståhei. Ingenting er som flytende sjokolade!

Sett formen kaldt til sjokoladen har stivnet, og ta den så ut. Anbefaler å bruke silikonformer, rett og slett fordi det er enklere å få ut sjokoladen. I harde plastformer krever det litt mer lirking, håndmakt og tålmodighet, noe jeg ikke er kjent for å ha. Derfor ble dagens resultat både knekt og tåkete (blankheten blir flekkvis ødelagt fordi overflaten ble revet for hardt ut av formen). Men smaken er heldigvis like god!



Spis med verdens beste samvittighet!

Husk at sjokoladen du lager selv har lavere smeltepunkt enn kjøpesjokolade, så det er aller best å oppbevare den i en lukket boks i kjøleskapet. Eller du kan ha den i fryseren. Dette er så enkelt å lage at det ikke finnes noen unnskyldning for å kjøpe butikksjokolade lenger :) Få råvarene i postkassen og sett av 20 min en kveld, så har du sunn og fantastisk god sjokolade i lang tid fremover :)

Resultatet ble litt tåkete fordi jeg var litt for ivrig med å få de ut av formen
Men smaken var fantastisk :)

Ikke glem å prøve smeltet sjokolade på hjemmelaget vaniljeis! Mmmmmmm :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar