mandag 28. oktober 2013

Wok med hvitløksmarinerte sjampinjonger og squashtagliatelle

Så var det kjøttfri mandag, nok en gang. 
I dag blir det wok, en rett man kan variere i det uendelige, alt etter smak og humør. Dette blir en god grønnsakswok sammen med gode krydder, marinert sjampinjong, og 'tagliatelle' laget av squash. Det hele er veldig enkelt og tar deg bortimot 10-15 minutter å sette istand. Resten ordner seg selv med litt rørehjelp. 

En slumpeoppskrift blir det, men det er kun fordi smaken er som baken, og at det noen elsker liker ikke andre, og dermed er det mye bedre å velge ut ingredienser selv. Husk å bruke faste grønnsaker; gulrøtter, kål, vårløk, sitrongress, kålrabi, blomkål, det er mye som kan gjøre seg i en wok, og det kan gjerne være en "norsk" wok, altså inspirert av typisk norske grønnsaker. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Husk også at hvis du lager mat til "kjøttetere", altså folk som vanligvis har en form for kjøtt til middag, så kan det lønne seg å lage litt ekstra. I alle fall er det litt mer plass til grønnsaker i min mage når det ikke er kjøtt med, og jeg så at det jeg lagde i dag nesten ble for lite til to voksne og et barn.
Jeg lagde også saus i dag, litt impulsivt, etter en oppskrift som sto på grønnsaksposen, av alle ting. Og den ble faktisk veldig god, den passet godt til smakene jeg allerede hadde i woken.

I dag brukte jeg:
Assorterte grønnsaker - enten kan du gå bananas i grønnsaksdisken på matbutikken, eller du kan kjøpe en ferdig, frossen blanding. I dag gikk jeg for den siste pga tidsklemme og slunken lommebok, og da blir det classic wokblandingen til Findus. Og så elsker jeg vannkastanjer, og de finnes såvidt jeg vet kun i den posen.
ca 1/3 kålhode - avhengig av størrelse
fersk ingefær
noen dråper tabasco eller chiliolje, evt litt hakket chili
7-8 friske sjampinjonger
rapsolje
3-6 fedd hvitløk, etter smak
tørket persille
1-2 squash 

Finn fram en bolle, en liten form eller lignende. Rens sjampinjongene og skjær de i skiver. Ha litt olje i bollen og dekk bunnen med sjampinjongskiver. Dryss litt olje oppå og fordel finhakket eller presset hvitløk over soppen. Gjenta med persille. Legg så et nytt lag oppå, og gjør det samme her; olje, hvitløk og persille. Fortsett sånn til du har brukt opp soppen og ha et siste lag på toppen. Sett til side. Dette kan med fordel lages en stund før maten, det blir bare bedre og mer smak jo lenger det får stå. Suppler gjerne med andre urter om du vil, sitrongress, vårløk ol. 

Første laget ferdig, klart for mer sopp!


Hakk grønnsaker i staver og strimler, evt åpne posen og ha i en dyp stekepanne. Husk olje i bunnen. Sett på platen på medium varme. La det stå mens du klargjør resten av ingrediensene, men husk å røre litt innimellom så det ikke svir seg. Bruker du frosne grønnsaker så la de tine og la vannet fordampe før du har i kålen.  

La alt vannet fordampe før du har i kålen.


Kok opp en liten gryte med vann og salt. Nå skal squashen ordnes. Finn fram en grønsaksskreller, evt en ostehøvel, og skrell av skallet. Dette skal du ikke bruke. Når skallet er vekk fortsetter du å skrelle lange strimler av squashen helt til du kommer til kjernen. Det fine, strimlete squashkjøttet has i det kokende vannet. La det koke i ca 3 minutter, og ta det så av og sil det. Skyll raskt i kaldt vann så kokeprosessen stopper, og ha på litt olje før du setter det til side. 

Squash ferdig til koking :)


Nå kan du sette over soppen. Ha de i en stekepanne og la de frese på medium varme til de er gjennomstekte. Veksle på å røre i soppen og grønnsakene, og pass på at ingenting svir seg. Riv ingefær over grønnsakene og ha i noen dråper chili eller tabasco, evt bruk frisk hakket chili. La det stå og godgjøre seg på svak varme til soppen er ferdig. 

Til slutt lager du sausen, veldig enkelt: 
3 ss soyasaus
1 ss fiskesaus
1 ss eddik
1 ts sesamolje

Bland sammen i en liten skål og server. Det ser veldig lite ut, men den smaker mye, så det trengs ikke store mengder. Jeg lagde dobbel porsjon, og det ble mye til overs. 



Når alt er klart danderer du i dype boller. Dryss litt sesamfrø over, og server med sausen ved siden av, så folk kan bruke om de ønsker.
Bon apetit!

Vi liker kjøttfri mandag!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar