søndag 7. april 2013

Svinestek med sprø svor, mandelpoteter, hjemmelaget surkål og bakte rotgrønnsaker


I dag er det en nydelig vinterdag ute, -6 grader og strålende sol. Vel, i alle fall ser vi den blå himmelen, sola har nemlig sagt takk for seg hos oss, og reist sørover med trekkfuglene. Vi ser den ikke igjen før i midten av februar. Sånn er det å bo i nord, og ikke minst, nederst i en dal. I dag er det søndag, og når det er sånn en koselig søndag så føler jeg for å invitere på middag. Gjestene blir svigers, som står midt i et oppussingskaos og dermed fortjener en middgsinvitasjon, etter min mening. Og i dag skal jeg lage noe jeg aldri har prøvd før, nemlig stek. I teorien veldig enkelt, men likevel er jeg en smule nervøs, for det ligger litt prestisje i det å kunne servere en god stek, føler jeg. Spesielt når dette er en av svigerfars spesialiteter. Så jeg er litt spent, og håper alt går bra og at gjestene blir fornøyde. 

Svinesteken: 
Det viktigste du trenger når du lager stek er et steketermometer. Det vil fortelle deg hvor varmt kjøttet er i midten, og du kan dermed bestemme hvordan du vil ha kjøttet - lettstekt og blodig, medium rosa eller helt gjennomstekt. For eksempel skal en roastbiff være ca 55 grader midt i kjøttet når den er ferdig - da er den dyprosa og fin. Svinesteken skal være litt mer gjennomvarm enn det, nærmere bestemt 75 grader. Det er godt å ha en temperatur å gå etter, men har du ikke steketermometer går det selvsagt an å lage stek fordet. Det blir bare litt mer klabb og babb, du må passe tiden mer nøyaktig og evt skjære av en bit for å se om den er ferdig.

Du trenger:

Svinestek, her beregner du ca 300 gram per person, da har du litt å gå på.
salt og pepper
ca 1/2 liter vann
Rotgrønnsaker etter ønske - jeg bruker kålrabi, gulrøtter og løk - skjært i store biter.

Start med å sette ovnen på 225 grader. Rut opp svoren. Skjær godt ned i fettet, men ikke ned i kjøttet. Gni steken med salt og pepper og legg den i en ildfast form med svoren ned. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i ovnen. La den dampe i 20 min før du skrur temperaturen ned til 175 grader.


Legg steken med svorsiden ned, og tilsett så vannet

Ferdig dampet, og på tide å snu.

Ta formen ut og ta av folien. Snu steken med svorsiden opp og hell av væsken.Sett i steketermometeret så det står så midt i kjøttet som mulig. Legg grønnsakene rundt steken og sett formen tilbake i ovnen. La det steke i en til to timer - her varierer selvsagt steketiden med størrelsen på steken, men følg med på steketermometeret framfor klokka, så ser du når det er ferdig. 




Når termometeret viser rett temperatur tar du steken ut av ovnen og legger den på et fat. La den hvile litt mens du heller kraften i sausen (se oppskrift lenger ned) og legger grønnsakene i en bolle til servering. 

Hvis svoren ikke blir sprø kan du flytte formen til øverste rille i ovnen, sett så på grillen. Husk å ha ovnsdøra litt på gløtt, og for all del, ikke gå i fra! Det blir fort svidd! Du kan legge sølvfolie over de områdene som er ferdig stekt, for å unngå at det svir seg.

Når du til slutt tar steken ut, la den hvile i ca 15 min før du skjærer den opp. 



Klar til servering! Hadde det bare vært lukt til disse bildene... 

Surkål:
1 kålhode
2 ts karve
1 ts salt
2 ss sukker
2 ss eddik
1 dl vann
2 epler (kan sløyfes)

Jeg fant ut at jeg ikke hadde noen epler, så lagde helt vanlig, klassisk surkål. 
Skrell av det ytterste laget på kålen. Del den i to på langs (altså så du får halvskiver) og hakk den i fine strimler, så tynne som du får til. Ha det lagvis i en kjele sammen med karve og salt (har du med epler legger du de også lagvis her). Hell over vannet og sett til koking i ca 45 min - under lokk. På slutten smaker du til med eddik og sukker, til du får den som du vil ha den.



Nydelig surkål, uten e-stoffer og uten konserveringsmidler. Og så så enkelt! Dette er tilbehøret som lager seg selv :)  
Som en liten kommentar kan jeg nevne også at det er viktig at kålen koker på svak varme - samt at man ettersjekker at det er nok væske! Jeg gjorde nemlig ikke det, og dermed var det plutselig svidd, og helt ødelagt. Jommen meg ble det posesurkål til middag i dag. Litt flau, men konstaterer at ikke alle kan være verdensmestere første gang. Det er jo nettopp feilene man lærer mest av, så håper da dere kan lære av mine ;) 

Brun saus:
Brun saus er noe av det enkleste man kan lage - helt alvorlig. Etter jeg prøvde det første gang slo jeg meg meg for pannen og lovte meg selv aldri å kjøpe en posesaus igjen. 

Det aller beste når du lager brun saus til kjøtt er om du har stekefett eller kraft å bruke i sausen. Hvis ikke går det veldig fint å bruke kjøttbuljong. Siden kraften fra dette kjøttet er såpass mild bruker jeg en blanding av kraft og buljong.

Du trenger: 
2 ss smør
2 ss mel
1/2 liter kjøttkraft, evt 1/2 liter varmt vann med 1 buljongterning (fortrinnsvis kjøttbuljong),
salt og pepper

Smelt smøret i en gryte og tilsett melet. Rør det inn og la gryta stå på middels høy varme til det er nøttebrunt. Husk å røre så varmen spres jevnt i blandingen og ikke noe svir seg fast.




Klart for å spe

Ha så i kjøttkraften eller  buljongen litt etter litt og la det koke opp mellom hver gang du tilsetter. Vær obs på at det første gangen vil frese opp og tykne med en gang. Rør hele tiden med en visp så det ikke klumper seg. Når du har tilsatt alt kan du krydre med salt og pepper, og evt annet krydder som f.eks ingefær og rosmarin, til du får smaken som du vil ha den. Tilsett også stekesjy hvis du har (f.eks hvis du steker kjøttkaker) for å få mer smak på sausen. For å få den fyldigere kan du også ha i en liten skvett fløte, men da vil også fargen bli lysere og smaken mildere.



Blir det ikke som du hadde håpet - ikke fortvil. Det finnes alltid en løsning! For eksempel: Får du ikke brunfargen rett kan du tilsette noen dråper sukkerkulør for å få den mørkere brun. Husk bare at du kun trenger noen få dråper! Og hvis alt slår feil og sausen er tynn som vann, ikke hell den ut. En god spiseskje maisenna rørt ut i en liten skvett vann gjør underverker! Det gjør også en kvart ts fiberhusk, hvis du har det. La det gjerne koke opp såvidt etter du har tilsatt det, så tykner sausen med en gang. Hvis sausen blir for blek etter du har hatt maisenna oppi, så bruker du et par dråper sukkerkulør.

Om du ønsker kan du også ha løk i sausen. Bruk da ca en halv stor løk, eller en hel liten, og blank den først i smøret før du har mel oppi. 

Kok poteter, med eller uten skall (jeg bruker mandelpoteter og koker de med skall, for ellers blir det bare grøt).

 
Lag gjerne alt klart, så er det bare å skru på plater når det trengs.

Så, når alle delene er ferdig, legger vi puslespillet sammen: 
Hell vannet av potetene og ha de i en bolle. Surkålen has i en bolle for seg. Sausen has i et sausenebb eller en bolle. Sett alt på bordet sammen med grønnsakene,. Skjær steken i tynne skiver og server, enten på fat eller på egnet skjærefjøl (pass på så ikke kraften renner over kanten når du serverer). By på god drikke, alkoholholdig eller ei, det bestemmer du. Sett deg og vent på aaaah'er og mmmm'er fra fornøyde gjester :) 



 
Tips til en enkel dessert: Vaniljeis med varme jordbær.

1 boks vaniljeis (jeg pleier å lage selv, men har rett og slett ikke hatt tid, så jeg bruker Lett-isen til Diplom is, som er søtet med sucralose)
ca 300-400g jordbær (her bruker jeg rørte jordbær fra i sommer, men du kan også bruke frosne jordbær som du får på pose i butikken)
litt søtt (hvis du bruker jordbær som er usøtet fra før) 


Ha jordbær i en gryte og varm opp til en 50-60 grader (kjenn med fingeren. Hvis det ryker er det for varmt, så sett til side og la det kjøle seg litt). Ha is i porsjonsskåler og hell varme jordbær med saus over. Serveres med en gang. Jeg skal love deg det faller i smak! Pynt gjerne med mynteblader eller sitronmelisse om du har.

Mmmm, den perfekte, og enkleste, desserten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar